Θεωρία Παιγνίων

Game theory

Η Θεωρία Παιγνίων βασίζεται στην αντίληψη ότι όλα τα εμπλεκόμενα άτομα αποφασίζουν με γνώμονα την λογική και την επίτευξη των δικών τους συμφερόντων.

Λήψη αποφάσεων

Στην οικονομική επιστήμη η παραπάνω παραδοχή αντιπροσωπεύει την επιδίωξη της μεγιστοποίησης του κέρδους ή της ελαχιστοποίησης των ζημιών των οικονομούντων ατόμων ως προς την καλύτερη δυνατή απόφαση τους.

Η θεωρία στην ουσία μας αποδεικνύει ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για τον εαυτό μας είναι να μη μας ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός μας!

Πώς λειτουργεί

Η Θεωρία των Παιγνίων είναι μια μελέτη που συνδυάζει επιστήμες όπως τα Μαθηματικά, τα Οικονομικά, την Κοινωνιολογία, τις Πολιτικές Επιστήμες κ.ά. Σκοπός είναι η μελέτη της συμπεριφοράς των ατόμων σε δυναμικά ανταγωνιστικά περιβάλλοντα.

Οι ίδιες οι πράξεις των ατόμων προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στα άλλα άτομα που λειτουργούν στο ίδιο οικονομικό περιβάλλον. Η αλληλεπίδραση αυτή δημιουργεί αλληλεξάρτηση ως προς τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων μεταξύ των ατόμων υπό συνθήκες αβεβαιότητας στη σύγχρονη οικονομία.

Η βάση της θεωρίας

Η βάση της θεωρίας των παιγνίων αναπτύχθηκε αρχικά από τον Μαθηματικό Τζον Φον Νόιμαν με το έργο του “Μηδενικού αθροίσματος”.

Σημαντική εξέλιξη της θεωρίας ήταν η συμβολή του Μαθηματικού και Οικονομολόγου Τζον Νας. Ο Τζον Νας τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 1994, για τη μελέτη του πάνω στη θεωρία παιγνίων και την επίδραση αυτών στην οικονομική επιστήμη.

Το δίλημμα του Φυλακισμένου

Ένα δημοφιλές χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεωρίας των παιγνίων είναι “Το δίλημμα του φυλακισμένου”. Η υπόθεση αφορά δύο άτομα ύποπτα για την τέλεση μιας παράνομης πράξης που συλλαμβάνονται. Και τα δυο άτομα έχουν τις ίδιες επιλογές ως προς την παραδοχή της ενοχής τους στο έγκλημα. Σκοπός είναι να μελετηθεί το επίπεδο συνεργασίας και σύγκρουσης μεταξύ τους σε σχέση με τη βέλτιστη για όλους απόφαση!

Η θεωρία των παιγνίων άπτεται κάθε κοινωνικής έκφανσης πέραν της οικονομίας και στην ουσία μπορεί να εφαρμοστεί παντού.

Δείτε στο παρακάτω το βίντεο με απλά λόγια πώς συμβαίνει αυτό:

Το βίντεο είναι μια  συνεισφορά των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και του βιβλίου “Η αλγοριθμική τέχνη των αποφάσεων”.

Από τις: Ευδοξία Μπούνα, Αναστασία Κιολέ

Όποιος σταματά να μαθαίνει είναι γέρος, είτε στα είκοσι είτε στα ογδόντα. Όποιος συνεχίζει να μαθαίνει παραμένει νέος. Το καλύτερο πράγμα στη ζωή είναι να διατηρείς το μυαλό σου νέο

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο φροντιστήριό μας

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε online μαθήματα;
Εγγραφείτε τώρα!