Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

World Consumer Rights Day

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται στις 15 Μαρτίου κάθε έτους από το 1983, με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ημέρα αυτή αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης παγκοσμίως για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές αποτελούν τον κοινωνικό θεσμό της οικονομίας, που με τις οικονομικές του αποφάσεις δύναται να επηρεάσει τον μηχανισμό της αγοράς. Για την προστασία λοιπόν, των δικαιωμάτων του καταναλωτή έχουν αναγνωρισθεί από τον Ο.Η.Ε. και έχουν θεσμοθετηθεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως ορισμένοι κανόνες και πολιτικές.

Στο Άρθρο 38 για την Προστασία του καταναλωτή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζονται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή και ακολουθεί και η χώρα μας.

Συγχρόνως υπάρχουν και διάφοροι φορείς, οι οποίοι έχουν συσταθεί προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών ως προς την υγεία και την ασφάλεια τους, αλλά και την προστασία των οικονομικών τους συμφερόντων.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών στην σελίδα του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ)  καθώς και στην σελίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην Ελλάδα.

Οι πολιτικές που έχουν καθιερωθεί για να ενισχύσουν την προστασία των καταναλωτών αφορούν προστασία από τις ακραίες μεταβολές ορισμένων οικονομικών μεγεθών που συναντούμε όλο και πιο συχνά στην καθημερινότητα μας. Παραδείγματα τέτοιων οικονομικών μεγεθών αποτελούν ο πληθωρισμός, η απασχόληση, τα εισοδήματα, η ανεργία κ.ά.  

Τις οικονομικές αυτές έννοιες τις συναντούμε στην ύλη της Οικονομίας για τα ΓΕΛ και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας των ΕΠΑΛ, στα κεφάλαια που αφορούν την Μακροοικονομία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η ανάλυση της συμπεριφοράς του καταναλωτή που συναντούμε στο 2ο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου.

Ακούς καθημερινά οικονομικές έννοιες και θέλεις να τις κατανοήσεις σωστά;

Έλα μαζί μας σε ένα ταξίδι στη γνώση για την οικονομική επιστήμη!

Για σίγουρη επιτυχία σε όλα τα μαθήματα οικονομικού ενδιαφέροντος, επίλεξε ΑΟΘ Online!

Όποιος σταματά να μαθαίνει είναι γέρος, είτε στα είκοσι είτε στα ογδόντα. Όποιος συνεχίζει να μαθαίνει παραμένει νέος. Το καλύτερο πράγμα στη ζωή είναι να διατηρείς το μυαλό σου νέο

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο φροντιστήριό μας

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε online μαθήματα;
Εγγραφείτε τώρα!