Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023

Κλόντια Γκόλντιν Νόμπελ Οικονομίας 2023

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2023 για την συνεισφορά της στην μελέτη της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Η Κλόντια Γκόλντιν αποτελεί πλέον την τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας.

Η Επιτροπή των βραβείων στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι οι έρευνες της Κλόντια Γκόλντιν “μας έδωσαν μία νέα και συχνά απροσδόκητη οπτική του ιστορικού και σύγχρονου ρόλου των γυναικών στην αγορά εργασίας”.

Η βραβευόμενη οικονομολόγος

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν, η οποία έχει εξειδίκευση στην εργασιακή οικονομική και τη δημογραφική οικονομία,  είναι καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.

Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 ενώ το 1990 έγινε η πρώτη γυναίκα με διοικητική θητεία στο Τμήμα Οικονομικών του Χάρβαρντ.

Η έρευνα της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γυναικείου εργατικού δυναμικού, του χάσματος των φύλων στις αποδοχές, της εισοδηματικής ανισότητας, της τεχνολογικής αλλαγής, της εκπαίδευσης και της μετανάστευσης. 

Το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

Το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών αποτελεί ένα από τα Βραβεία Νόμπελ το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από την Τράπεζα της Σουηδίας σε οικονομολόγους για την εξαιρετική συνεισφορά τους στα οικονομικά ζητήματα. Το βραβείο θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον χώρο των οικονομικών επιστημών.

Απονέμεται από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών με βάση τα ίδια κριτήρια απονομής που εφαρμόζονται και για τα υπόλοιπα βραβεία (χημείας, φυσικής, ιατρικής, λογοτεχνίας και ειρήνης).

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον θεσμό των Βραβείων Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών καθώς και τους διακριθέντες οικονομολόγους στη Wikipedia.

Όποιος σταματά να μαθαίνει είναι γέρος, είτε στα είκοσι είτε στα ογδόντα. Όποιος συνεχίζει να μαθαίνει παραμένει νέος. Το καλύτερο πράγμα στη ζωή είναι να διατηρείς το μυαλό σου νέο

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο φροντιστήριό μας

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε online μαθήματα;
Εγγραφείτε τώρα!