Κρατικός Προϋπολογισμός

Coins-Pile

Ολοκληρώνεται το Σάββατο η συζήτηση στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023.

Η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023 ξεκίνησε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Με αυτή την αφορμή ας δούμε κάποια πράγματα για τον Κρατικό προϋπολογισμό, τον οποίο συναντούμε στην ύλη της Οικονομίας ΓΕΛ και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΕΠΑΛ.

Τι είναι ο Κρατικός Προϋπολογισμός

Ο Τακτικός Προϋπολογισμός αποτελεί ένα λογαριασμό του κράτους που περιέχει τις προβλέψεις για όλες τις δαπάνες και όλα τα έσοδα που αναμένεται να γίνουν από το κράτος μέσα σε ένα έτος, και αφορά το επόμενο έτος από την κατάρτισή του. 

Στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό κυριαρχούν έννοιες όπως του ΑΕΠ, του πλεονάσματος, της οικονομικής ανάπτυξης, των δημοσίων δαπανών και των δημοσίων εσόδων. Τις έννοιες αυτές τις συναντούμε για πρώτη φορά στα κεφάλαια της Μακροοικονομίας του σχολικού βιβλίου της Οικονομίας της Γ’ τάξης.

Οι αριθμοί

Είναι χρήσιμο για την καλύτερη κατανόηση της θεωρίας να παρακολουθούμε τα πραγματικά γεγονότα. Στα φετινά βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% το 2023 έναντι 5,6% το 2022. Επίσης προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2023 κατά 9,6% ενώ έχει οριστεί και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 0,7% έναντι ελλείμματος 1,7% το 2022.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στη σελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ψηφοφορία

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδυ 17 Δεκεμβρίου, με την ψήφισή του Προϋπολογισμού, ακολουθώντας τη διαδικασία της ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας. 

Ερωτήσεις θεωρίας για τους μαθητές Γ’ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

Αν έχεις φτάσει στο κεφάλαιο 10, θα πρέπει να μπορείς να απαντήσεις τα παρακάτω:

-> Ποιος είναι ο ορισμός του Κρατικού Προϋπολογισμού;

-> Ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να είναι πάντα ισοσκελισμένος;

-> Πότε πρέπει να είναι πλεονασματικός και πότε ελλειμματικός;

Από τις: Αναστασία Κιολέ, Εύη Μπούνα

Όποιος σταματά να μαθαίνει είναι γέρος, είτε στα είκοσι είτε στα ογδόντα. Όποιος συνεχίζει να μαθαίνει παραμένει νέος. Το καλύτερο πράγμα στη ζωή είναι να διατηρείς το μυαλό σου νέο

Σχετικά άρθρα

Εγγραφείτε στο φροντιστήριό μας

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε online μαθήματα;
Εγγραφείτε τώρα!